DRAFTSMAN (ARCHITECTURE) EXAM QUESTION ANSWERS

PROVISIONAL ANSWER KEY
Question Paper Code: 48/2017/OL
Category Code: 065/2016
Exam: Draftsman (Architectural) Gr.I
Medium of Question: English
Date of Test 19-06-2017
Department PWD Architectural Wing
Alphacode A

Click here for Questions from 1 to 50 with Answer

Question51:-In order to determine the natural features such as valley river lakes etc. the surveying is preferred is
 A:-City surveying
 B:-Location surveying
 C:-Cadastral surveying
 D:-Topographical surveying
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-When the position of a point is to be located accurately by a perpendicular offset, the direction of perpendicular
is set out by means of
 A:-Theodolite
 B:-Optical square
 C:-Dumpy level
 D:-Planimeter
 Correct Answer:- Option-B
Question53:-In an optical square, the angle between the first incident ray and the last reflected ray is
 A:-60°
 B:-120°
 C:-90°
 D:-150°
 Correct Answer:- Option-C
Question54:-The obstacle which obstructs vision but not chaining is a
 A:-River
 B:-Pond
 C:-Hill
 D:-All of these
 Correct Answer:- Option-C
Question55:-In a prismatic compass, the zero of the graduated ring is located at
 A:-North end
 B:-South end
 C:-East end
 D:-West end
 Correct Answer:- Option-B
Question56:-The magnetic bearing of a line is 55°30’ and the magnetic declination is 4°30’ West. The true bearing of a line
will be
 A:-30°
 B:-34°30’
 C:-49°
 D:-51°
 Correct Answer:- Option-D
Question57:-The theodolite is an instrument used for measuring very accurately
 A:-Horizontal angles only
 B:-Vertical angles only
 C:-Horizontal and vertical angles
 D:-Linear measurements
 Correct Answer:- Option-C
Question58:-The image formed by the objective in the plane of crosshairs is
 A:-Real and straight
 B:-Real inverted
 C:-Virtual and straight

 D:-Virtual and inverted
 Correct Answer:- Option-B
Question59:-The brightness of the image __________ the magnifying power.
 A:-is directly proportional to
 B:-is inversely proportional to
 C:-varies directly as the square of
 D:-varies inversely as the square of
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-An angle measured clockwise from the proceeding surveyline to the following surveyline is called
 A:-Direct angle
 B:-Vertical angle
 C:-Horizontal angle
 D:-Deflection angle
 Correct Answer:- Option-A
Question61:-A twisted bar has about __________ more yield stress than ordinary mild steel bar.
 A:-10%
 B:-20%
 C:-35%
 D:-50%
 Correct Answer:- Option-D
Question62:-In singly reinforced beams, steel reinforcement is provided in
 A:-Tensile zone
 B:-Compressive zone
 C:-Both tensile and compressive zone
 D:-Neutral zone
 Correct Answer:- Option-A
Question63:-The neutral axis of a balanced section is called
 A:-Balanced neutral axis
 B:-Critical neutral axis
 C:-Equivalent neutral axis
 D:-All of these
 Correct Answer:- Option-B
Question64:-The longitudinal shearing stresses acting on the surface between the steel and concrete are called
 A:-Bond stresses
 B:-Tensile stresses
 C:-Compressive stresses
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question65:-For reinforcing bars in compression, the average bond stress can be increased by
 A:-10%
 B:-25%
 C:-50%
 D:-75%
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-The main advantage of a steel member is that it
 A:-has high strength
 B:-is gas and water light
 C:-has long service life
 D:-all of these
 Correct Answer:- Option-D
Question67:-For rivet diameters upto 24mm, the diameter of rivet hole is larger than the diameter of rivet by
 A:-1mm
 B:-1.5mm
 C:-2mm
 D:-2.5mm
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-The rivet line is also known as
 A:-Scrieve line
 B:-Back line
 C:-Gauge line
 D:-All of these
 Correct Answer:- Option-D
Question69:-If the thickness of plate is 't' mm and the nominal diameter of rivet is 'd'mm, then according to Unwin's formula.
 A:-d = t`sqrt(6)`
 B:-d = `6sqrt(t)`
 C:-`sqrt(6t)`
 D:-d = 6t
 Correct Answer:- Option-B
Question70:-The load on connection is not ecentric for
 A:-Lap joint
 B:-Single cover butt joint
 C:-Double cover butt joint
 D:-All of these
 Correct Answer:- Option-C
Question71:-Marble is an example of
 A:-Aqueous rocks
 B:-Sedimentary rocks
 C:-Metamorphic rocks
 D:-Igneous rocks
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-In order to dry the quarry sap of a freshly quarried stone it should be exposed to open air for a period of
 A:-One month
 B:-Four months
 C:-Six to twelve months
 D:-Two years
 Correct Answer:- Option-C
Question73:-The dressing of stone is done
 A:-Immediately after quarrying
 B:-After seasoning
 C:-After three months of quarrying
 D:-Just before building construction
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-The length of a curved tile varies from
 A:-10 to 12 cm
 B:-12 to 15 cm
 C:-15 to 20 cm
 D:-20 to 22.5 cm
 Correct Answer:- Option-C
Question75:-The lime which consists almost entirely of calcium oxide is called
 A:-Poor lime
 B:-Rich lime
 C:-Hydraulic lime
 D:-Limestone
 Correct Answer:- Option-B
Question76:-A good quality cement should have higher percentage of
 A:-silica
 B:-free lime
 C:-di-calcium silicate
 D:-tri-calcium silicate
 Correct Answer:- Option-D
Question77:-The initial setting time of rapid hardening cement should not be less than
 A:-30 minute
 B:-1 hour
 C:-4 hours
 D:-8 hours
 Correct Answer:- Option-A
Question78:-The rate of hydration and hydrolysis of cement depends upon its
 A:-Soundness
 B:-Fineness
 C:-Setting time
 D:-Tensile strength
 Correct Answer:- Option-B
Question79:-The solvent used in cement paints is
 A:-Thinner
 B:-Turpentine
 C:-Water
 D:-Spirit
 Correct Answer:- Option-C
Question80:-The central part of a tree is called
 A:-Heart wood
 B:-Pith
 C:-Sapwood
 D:-Annual ring
 Correct Answer:- Option-B
Question81:-The minimum load which will cause failure of a foundation is called _________ of the soil.
 A:-Ultimate tensile strength
 B:-Nominal strength
 C:-Ultimate bearing power
 D:-Ultimate compressive strength
 Correct Answer:- Option-C
Question82:-The maximum bearing capacity of soil is that of
 A:-Hard rocks
 B:-Black cotton soil
 C:-Dry-course sandy soil
 D:-Find sandy soil
 Correct Answer:- Option-A
Question83:-When two or more footings are connected by a beam is called
 A:-Beam footing
 B:-Combined footing
 C:-Strap footing
 D:-Mat footing
 Correct Answer:- Option-C
Question84:-The diameter of the drilled piles should not exceed
 A:-200 mm
 B:-400 mm
 C:-600 mm
 D:-800 mm
 Correct Answer:- Option-C
Question85:-For the pre-cast reinforced concrete piles, the quality of concrete recommended is
 A:-`M_(100)` to `M_(150)`
 B:-`M_(150)` to `M_(200)`
 C:-`M_(200)` to `M_(250)`
 D:-`M_(250)` to `M_(300)`
 Correct Answer:- Option-B
Question86:-For D.P.C. at plinth level, commonly adopted material is
 A:-Bitumen sheeting
 B:-Plastic sheeting
 C:-Mastic asphalt
 D:-Cement concrete
 Correct Answer:- Option-D
Question87:-A brick which is cut in such a way that the width of its one end is half that of a full brick, is called
 A:-King closer
 B:-Mitred closer
 C:-Bevelled closer
 D:-Queen closer
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-A stone wall provided to protect the slopes of cutting in natural ground from the action of weather is known as
 A:-Retaining wall
 B:-Breast wall
 C:-Parapet wall
 D:-Buttress
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-The sill in a wooden partition wall is the ______ wooden member.
 A:-Vertical
 B:-Upper horizontal
 C:-Lower horizontal
 D:-Intermediate horizontal
 Correct Answer:- Option-C
Question90:-The projections which help in securing the head of a door frame to the masonry are called
 A:-Horns
 B:-Reveals
 C:-Stops
 D:-Styles
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-No deduction is made for the opening each up to
 A:-`0.1m^(2)`
 B:-`0.1dm^(2)`
 C:-`0.1mm^(2)`
 D:-`0.1cm^(2)`
 Correct Answer:- Option-A
Question92:-The bearing of roof or floor slab is given same as the thickness of slab usually
 A:-10 to 12 cm
 B:-10 to 15 cm
 C:-15 to 20 cm
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question93:-For calculating, length of the steel bar, length of one hook may be taken as, where d is the diameter of the bar.
 A:-0.9d
 B:-18d
 C:-9d
 D:-1.8d
 Correct Answer:- Option-C
Question94:-Weight of `1m^(3)` of steel
 A:-7850 kg
 B:-7580 kg
 C:-8750 kg
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-The scrap value of a building may be about ________ of its total cost of construction.
 A:-8%
 B:-6%
 C:-10%
 D:-15%
 Correct Answer:- Option-C
Question96:-__________ depends on the amount of depreciation allowed per year.
 A:-Book value
 B:-Market value
 C:-Salvage value
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question97:-The amount of annual instalment of the sinking fund may be foundout by the formulae _____ S = Total
amount n = number of year i = rate of interest
 A:-`(S(1+i)^(n)-1)/i`
 B:-`(Si)/((1+i)^(n)-1`
 C:-`(S)/((i+1)^(n)-1`
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question98:-The mortage value of a property is taken as _______ of the capitalized value.
 A:-`1/2` to `2/3`
 B:-`1/4` to `1/2`
 C:-`1/2` to 1
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question99:-Unit of earthwork excavation is
 A:-`1m^(3)`
 B:-`10m^(3)`
 C:-`10dm^(3)`
 D:-`1dm^(3)`
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-The percentage of mortar usually required for brick masonry is
 A:-12%
 B:-25%
 C:-33%
 D:-10%
 Correct Answer:- Option-C

No comments:

Post a Comment