ENVIRONMENTAL OFFICER EXAM QUESTION ANSWERS

The Question Answers of Environmental Officer Recruitment Examination is published here by www.questionpapersdownoad.com
Total Number of Question Answers: 100(Including General Knowledge Questions)

Question1:-The founder of Sidhasramam at Alathur was
 A:-Vaikunda Swami
 B:-Brahmananda Sivayogi
 C:-Chattampi Swamikal
 D:-Vagbhatananda
 Correct Answer:- Option-B
Question2:-The venue of 2020 Olympics
 A:-Rio de Janeiro
 B:-Pycongchang
 C:-Beijing
 D:-Tokyo
 Correct Answer:- Option-D
Question3:-The play Nil Darpan was written by
 A:-Bankim Chandra Chatterjee
 B:-S. C. Bose
 C:-Dinabandhu Mithra
 D:-Vimal Mithra
 Correct Answer:- Option-C
Question4:-The President of the Lahore Congress of 1929
 A:-M. K. Gandhi
 B:-Jawaharlal Nehru
 C:-C. R. Das
 D:-S. C. Bose
 Correct Answer:- Option-B
Question5:-Who gave the epithet 'Pulayaraja' to Ayyankali ?
 A:-M. K. Gandhi
 B:-Sree Narayana Guru
 C:-Swami Vivekananda
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-A

Question6:-Who won the Nobel Prize in literature 2016 ?
 A:-Yoshinori
 B:-Juan Manuel Santos
 C:-Svetlana Alexievich
 D:-Bob Dylan
 Correct Answer:- Option-D
Question7:-Which river in kerala was referred as river Churni in Kautilya's Arthasastra ?
 A:-Bharathapuzha
 B:-Pamba
 C:-Periyar
 D:-Chaliyar
 Correct Answer:- Option-C
Question8:-Temple Entry Proclamation was made in the year
 A:-1924
 B:-1928
 C:-1931
 D:-1936
 Correct Answer:- Option-D
Question9:-Mahatma Gandhi presided over the annual session of the Indian National Congress only once at
 A:-Belgaum
 B:-Lucknow
 C:-Lahore
 D:-Kanpur
 Correct Answer:- Option-A
Question10:-Nadhula Pass is situated in
 A:-Maharashtra
 B:-Sikkim
 C:-Arunachal Pradesh
 D:-Madhya Pradesh
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-The winner of the World Chess Championship 2016
 A:-Sergey Karjakin
 B:-Fabiano Caruana
 C:-Magnus Carlsen
 D:-Viswanathan Anand
 Correct Answer:- Option-C
Question12:-The founder and publisher of the news paper Swadeshabhimani was
 A:-Vakkam Abdul Khader Maulavi
 B:-C. Kesavan
 C:-Ramakrishna Pillai
 D:-T. K. Madhavan
 Correct Answer:- Option-A
Question13:-According to 2011 census which is the most populous State
 A:-Uttar Pradesh
 B:-Madhya Pradesh
 C:-Rajasthan
 D:-Maharashtra
 Correct Answer:- Option-A
Question14:-Whom did B. G. Tilak call 'The Diamond of India' ?
 A:-Lalalajpat Rai
 B:-Gopala Krishna Gokhale
 C:-Rabindranath Tagore
 D:-Dadabhai Naoroji
 Correct Answer:- Option-B
Question15:-The largest fresh water lake in Kerala
 A:-Kayamkulam Lake
 B:-Vembanad Lake
 C:-Ashtamudi Lake
 D:-Sasthamkotta Lake
 Correct Answer:- Option-D
Question16:-Who among the following is the Chief Justice of India ?
 A:-H. L. Dattu
 B:-T. S. Thakur
 C:-J. S. Khehar
 D:-R. M. Lodha
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-'Sadhu Jana Paripalana Yogam' was founded by
 A:-Ayyankali
 B:-Vagbhatananda
 C:-K. Ayyappan
 D:-V. T. Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-A
Question18:-Who is known as 'Father of Indian Unrest' ?
 A:-M. K. Gandhi
 B:-B. G. Tilak
 C:-M. G. Ranade
 D:-Dadabhai Naoroji
 Correct Answer:- Option-B
Question19:-Who is the present Secretary General of UNO ?
 A:-Ban Ki-Moon
 B:-Kofi Annan
 C:-Kurt Waldheim
 D:-Antonio Guterres
 Correct Answer:- Option-D
Question20:-Who said "Hinduism dies, if untouchability lives, and untouchability has to die if Hinduism is to live" ?
 A:-Swami Vivekananda
 B:-B. R. Ambedkar
 C:-M. K. Gandhi
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-C
Question21:-In aerobic metabolism oxygen is the terminal electron acceptor, in ______ metabolism Nitrate is the terminal
electron acceptor
 A:-Anaerobic
 B:-Anoxic
 C:-Obligate aerobic
 D:-Fermentation
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-The amount of `O_(3)` present in atmosphere above a particular location is measured in
 A:-ppm
 B:-ppb
 C:-Dobson Unit
 D:-mg
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-Meteorology is the study of
 A:-Atmospheric phenomena
 B:-Meteors
 C:-Climate
 D:-All of them
 Correct Answer:- Option-A
Question24:-Montreal protocol is related to
 A:-Reducing `CO_(2)` emission
 B:-Reducing emission of CFCs
 C:-Reducing the use of pesticides
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question25:-Love canal is linked with
 A:-Nuclear power plant
 B:-Hazardous waste
 C:-Algal bloom
 D:-Aral sea
 Correct Answer:- Option-B
Question26:-Piping is a phenomenon observed
 A:-In the atmosphere
 B:-Above earth surface
 C:-In the water column
 D:-Below earth surface
 Correct Answer:- Option-D
Question27:-Mad hatter disease is linked with
 A:-Cadmium
 B:-Mercury
 C:-Arsenic
 D:-Chromium
 Correct Answer:- Option-B
Question28:-London smog is due to high concentration of
 A:-Oxides of nitrogen
 B:-Oxides of sulphur
 C:-Oxides of carbon
 D:-Volatile organic compounds
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-The saturation concentration of `O_(2)` at sea level is 8.3 mg/L at _______ °C.
 A:-0
 B:-20
 C:-25
 D:-30
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-Which pesticide is linked with Bhopal gas tragedy ?
 A:-DDT
 B:-Sevin
 C:-Aldrin
 D:-Deldrin
 Correct Answer:- Option-B
Question31:-The most abundant fossil fuel in planet earth is
 A:-Peat
 B:-Bitumen
 C:-Coal
 D:-Crude Oil
 Correct Answer:- Option-C
Question32:-Which is causing both global warming and ozone depletion ?
 A:-Methane
 B:-Nitrous oxide
 C:-Water vapour
 D:-Carbon dioxide
 Correct Answer:- Option-B
Question33:-Global warming will not result in
 A:-Melting of the ice caps
 B:-Increasing sea levels
 C:-Increasing the size of the hole in the ozone layer
 D:-Unpredictable climate patterns
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-CDM technologies are linked to
 A:-Climate change
 B:-`CO_(2)` release by plants
 C:-Ozone depletion
 D:-Red rains
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-______ poisoning is known as plumbism.
 A:-Copper
 B:-Mercury
 C:-Lead
 D:-Chromium
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-Which of the following is not a transboundary pollutant ?
 A:-PCB
 B:-CFC
 C:-Hg
 D:-`N_(2)`O
 Correct Answer:- Option-A
Question37:-Thermocline in a lake is the zone of
 A:-Constant temperature
 B:-Rapid temperature change
 C:-High temperature
 D:-High temperature with neutral pH
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-Critical species whose extinction cause major changes, may also threaten existence of other species constitute
a
 A:-Source population
 B:-Sink population
 C:-Metapopulation
 D:-Keystone species
 Correct Answer:- Option-D
Question39:-According to WHO, maximum permissible level of fluoride in drinking water is ________ ppm.
 A:-0.3
 B:-0.5
 C:-1.5
 D:-1.0
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-The earthquake rated as major is with ________ magnitude on Richter scale.
 A:->8
 B:-7-7.9
 C:-6-6.9
 D:-5-5.9
 Correct Answer:- Option-B
Question41:-Tsunami – literally means
 A:-Giant waves
 B:-Water wall
 C:-Harbor waves
 D:-Destructive waves
 Correct Answer:- Option-C
Question42:-The energy transfer in the food chain is an example of __________ law of thermodynamics.
 A:-First
 B:-Second
 C:-Third
 D:-Zeroth
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-The lakes which are poor in nutrients and productivity are ___________ lakes.
 A:-Mesotrophic
 B:-Very small
 C:-Eutrophic
 D:-Oligotrophic
 Correct Answer:- Option-D
Question44:-Black colour of the black soils is due to the high content of
 A:-Sodium
 B:-Potassium
 C:-Copper
 D:-Humus
 Correct Answer:- Option-D
Question45:-Which one is an example for a secondary air pollutant ?
 A:-`SO_(x)`
 B:-`NO_(x)`
 C:-PAN
 D:-CFC
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Silent spring is a _________ on ___________.
 A:-Documentary, climate change
 B:-Movie, Antarctica
 C:-Book, melting of polar ice
 D:-Book, pesticide toxicity
 Correct Answer:- Option-D
Question47:-Abyssal zones are located in
 A:-Ponds
 B:-Rivers
 C:-Lakes
 D:-Oceans
 Correct Answer:- Option-D
Question48:-The chemical reaction CI +`O_(3)` → CIO + `O_(2)` results in
 A:-Ozone depletion
 B:-Melting of permafrost
 C:-Glaciations
 D:-Greenhouse effect
 Correct Answer:- Option-A
Question49:-The maximum amount of water that the soil can hold after the loss of gravitational water is known as
 A:-Hygroscopic water
 B:-Field capacity
 C:-Capillary water
 D:-Stored water
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-Limnology is a study of
 A:-Aging
 B:-Tics and mites
 C:-Fresh water bodies
 D:-Termites
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-'Silviculture' refers to the practice of
 A:-Honey bee keeping
 B:-Growing Silk-worms
 C:-Forest management with objective of producing specific plants
 D:-Silver fish culturing
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-An example of fossil fuel is
 A:-Wood
 B:-Gobar gas
 C:-Charcoal
 D:-Gasoline
 Correct Answer:- Option-D
Question53:-The ecosystem of stagnant fresh water habitat is known as __________ ecosystem.
 A:-Standing crop
 B:-Lentic
 C:-Lotic
 D:-Abyssal
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-'Photochemical smog' is caused by the interaction of
 A:-Hydrocarbons and Ozone
 B:-Hydrocarbons and `NO_(x)`
 C:-`NO_(x)` and Ozone
 D:-Hydrocarbons, `NO_(x)` and Ozone
 Correct Answer:- Option-D
Question55:-'Ramsar Convention' is for
 A:-Wetlands
 B:-Tropical Forests
 C:-Oceans
 D:-Mountains
 Correct Answer:- Option-A
Question56:-Graphite is used as _________ in ___________.
 A:-Surface coat, electronic chip
 B:-Brush, electronic devices
 C:-Moderator, nuclear reactors
 D:-Packing material, GC columns
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-Heliophytes are plants which grow in
 A:-Full sunlight
 B:-Low intensity of light
 C:-Complete darkness
 D:-Salt water
 Correct Answer:- Option-A
Question58:-Sea water will boil at a temperature
 A:-Higher than pure water
 B:-Lower than pure water
 C:-Same as that of pure water
 D:-Cannot be predicted, it can be higher, same or lower
 Correct Answer:- Option-A
Question59:-__________ was absent on earth's atmosphere during the early days of origin of life.
 A:-`CO_(2)`
 B:-`CH_(4)`
 C:-`H_(2)`
 D:-`O_(2)`
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-Which one of the following is linked with Methaemoglobinaemia ?
 A:-Methyl mercury
 B:-Nitrate
 C:-Cadmium
 D:-Arsenic
 Correct Answer:- Option-B
Question61:-Three Gorges is a
 A:-Nuclear reactor
 B:-Dam
 C:-Biosphere reserve
 D:-A lake in USA
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-The science of cryogenic deals with
 A:-Crystallography
 B:-Low temperature
 C:-Low pressure
 D:-Missile technology
 Correct Answer:- Option-B
Question63:-The salt concentration in the open sea is
 A:-1.5%
 B:-2.5%
 C:-3.0%
 D:-3.5%
 Correct Answer:- Option-D
Question64:-Monsanto is the firm behind introduction of _______ in India.
 A:-Mobile phones
 B:-BT-cotton
 C:-LCD Television
 D:-Plasma TV
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-EI-Nino is
 A:-A freshwater lake
 B:-An Ocean current
 C:-An air current
 D:-A Glacier
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-'Kerogen' is
 A:-Protein found in Human hair
 B:-Protein found in cow's milk
 C:-Substance found in Fungal cell wall
 D:-Solid waxy mixture of hydrocarbons
 Correct Answer:- Option-D
Question67:-Very low BOD level of a water body indicates that the water is
 A:-Less polluted
 B:-Highly polluted
 C:-Rich in heavy metals
 D:-Contain more organic matter
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-A vibrational spectroscopy is otherwise known as
 A:-IR spectroscopy
 B:-Microwave spectroscopy
 C:-Electronic spectroscopy
 D:-Raman spectroscopy
 Correct Answer:- Option-A
Question69:-'Denitrifiers' do the job of converting
 A:-`NH_(4)` into `NO_(2)`
 B:-`NH_(4)` into `NO_(3)`
 C:-`NO_(3)` into Nitrogen
 D:-Nitrogen into `NO_(3)`
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-_________ is the zone of ocean where producers of food chain are rarely found.
 A:-Littoral
 B:-Limnetic
 C:-Aphotic of deep sea
 D:-Inter tidal
 Correct Answer:- Option-C
Question71:-'Tektites' are
 A:-Solidified droplets of molten rock
 B:-Sediments
 C:-Meteorites
 D:-Satellites
 Correct Answer:- Option-A
Question72:-Anemometer is used to measure
 A:-Rain fail
 B:-Humidity
 C:-Air temperature
 D:-Wind velocity
 Correct Answer:- Option-D
Question73:-The spectroscopy based on scattering principle is
 A:-Raman
 B:-NMR
 C:-Electronic
 D:-Microwave
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-Mycorrhizal association occurs between : Fungi and
 A:-Angiosperms
 B:-Moss
 C:-Pteridophytes
 D:-Algae
 Correct Answer:- Option-A
Question75:-How many Mega diversity hot spots are present in India ?
 A:-3
 B:-5
 C:-2
 D:-1
 Correct Answer:- Option-C
Question76:-Erawady dolphins are found in
 A:-Vembanadu lake
 B:-Chilka lake
 C:-Keibul lamjao
 D:-Lake Superior
 Correct Answer:- Option-B
Question77:-Identify 'Quick lime' from the following
 A:-`Ca(OH)_(2)`
 B:-CaO
 C:-`CaCO_(3)`
 D:-`CaHCO_(3)`
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-Biodegradable plastics contains
 A:-PAH
 B:-PCB
 C:-PHA
 D:-POP
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-Which one of the following is not found in acid rain ?
 A:-`CH_(3)`COOH
 B:-`HNO_(3)`
 C:-`H_(2)``SO_(3)`
 D:-`H_(2)``SO_(4)`
 Correct Answer:- Option-A
Question80:-'Epigeics' is a term related to
 A:-Birds
 B:-Fishes
 C:-Mammals
 D:-Earthworms
 Correct Answer:- Option-D
Question81:-Acute cadmium poisoning is known as
 A:-Itai-Itai
 B:-Plumbism
 C:-Bysinnosis
 D:-Neuralgia
 Correct Answer:- Option-A
Question82:-The presence of which of the following contaminants would be the strongest reason for judging Municipal
sewage sludge unfit for use as fertilizer ?
 A:-Ammonia
 B:-Phosphates
 C:-Nitrates
 D:-Heavy metals
 Correct Answer:- Option-D
Question83:-'Our common future' is the report by _________ Commission.
 A:-Brundland
 B:-Swaminathan
 C:-Gadgil
 D:-Climate change
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-'Betz limit' is linked with __________ energy.
 A:-Solar
 B:-Biomass
 C:-Geothermal
 D:-Wind
 Correct Answer:- Option-D
Question85:-'Pyrethrin', a biopesticide is derived from
 A:-Neem
 B:-Bacillus thuringiensis
 C:-Chrysanthemum
 D:-Tobacco
 Correct Answer:- Option-C
Question86:-'Gasohol' is a mixture of ___________ and __________.
 A:-Air, Alcohol
 B:-Gas, Alcohol
 C:-Gasoline, Alcohol
 D:-Methane, Alcohol
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-Sounds above what level are considered hazardous noise pollution ?
 A:-Above 80 db
 B:-Above 30 db
 C:-Above 120 db
 D:-Above 100 db
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-'Solar ponds' function on the basis of
 A:-Photonics
 B:-Non-convection
 C:-Transpiration
 D:-Convection
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-Tundra is
 A:-Treeless biome
 B:-Rich in Conifers
 C:-Rich in Pine trees
 D:-A desert
 Correct Answer:- Option-A
Question90:-__________ convention banned the world wide use of endosulfan.
 A:-Geneva
 B:-Nairobi
 C:-Basel
 D:-Stockholm
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-'Knock-knee syndrome' is due to
 A:-Arsenic toxicity
 B:-Cadmium toxicity
 C:-Fluoride toxicity
 D:-Selenium toxicity
 Correct Answer:- Option-C
Question92:-The common coagulant used in water treatment is
 A:-`(CaSO_(4))_(2).``2H_(2)O`
 B:-`Al_(2)``(SO_(4))``_3.` `H_(2)O`
 C:-`Al_(2)``(SO_(4))``_3. 14H_(2)O`
 D:-`CH_(3)`COOH
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-Secchi discs are used in __________ studies.
 A:-Water quality
 B:-Microbiological
 C:-Air quality
 D:-Quadrate
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-'Pyrology' is the study of
 A:-Distribution of animals in relation to temperature
 B:-Role of fire in ecology
 C:-Distribution of plants in forests in relation to light
 D:-Variation in species distribution in relation to ambient temperature
 Correct Answer:- Option-B
Question95:-Through a chemical process coal is converted to a liquid/gas fuel known as
 A:-Coal fuel
 B:-Natural fuel
 C:-Oil shale
 D:-Synfuel
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-OTEC is a technology for
 A:-Conservation of Ocean biodiversity
 B:-Prevention of marine pollution
 C:-Bioremediation of ocean oil spill
 D:-Obtaining energy from ocean
 Correct Answer:- Option-D
Question97:-'Albedo' is
 A:-Lack of pigmentation in the skin
 B:-A small country in Africa
 C:-A variety of rodent
 D:-A fraction of incoming solar radiation that is reflected
 Correct Answer:- Option-D
Question98:-Which agency co-ordinates the EIA related activities in India ?
 A:-MoEF
 B:-DST
 C:-CPCB
 D:-MoES
 Correct Answer:- Option-A
Question99:-In a completely mixed system of wastewater treatment, when the flowrate (Q) is given as 20,000 L per day,
calculate the HRT with which the unit is operated while its volume (V) is one lakh litres ?
 A:-500 days
 B:-50 days
 C:-5 days
 D:-0.5 days
 Correct Answer:- Option-C
Question100:-'Super fund' was created in _________ country for the purpose of ___________.
 A:-UK, curbing terrorism
 B:-India, for constructing Landfills
 C:-Japan, for rehabilitating Tsunami victims
 D:-USA, for remediating areas dumped with toxic/hazardous wastes
 Correct Answer:- Option-D

No comments:

Post a Comment